27.01.2021

ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΟ!

Το λυκοπένιο είναι μια λιποδιαλυτή ουσία που ανήκει στα καροτενοειδή. Σε αυτήν οφείλουν το κόκκινο  ή ροζ χρώμα τους ορισμένα λαχανικά και φρούτα. Σε υψηλή συγκέντρωση το βρίσκουμε στη ντομάτα και τα προϊόντα της όπως χυμός και κέτσαπ αλλά και στο καρπούζι, το ροζ grape fruit και οι κόκκινες πιπεριές κ.α. Τα οφέλη του λυκοπενιου για τη υγεία είναι πολυάριθμα και γι’ αυτό δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή.

Ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό

Η κύρια ιδιότητα που καθιστά το λυκοπένιο ένα από τα πιο πολυσυζητημένα φυσικά συστατικά είναι οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Έρευνες έδειξαν ότι έχει την ικανότητα να εξουδετερώνει ορισμένες ελεύθερες ρίζες όπως το υπεροξειδικό ανιόν, τα υπεροξείδια (RO-Ο·),  το μονήρες οξυγόνο και η ρίζα του υδροξυλίου (ΗΟ·). Θεωρείται ισχυρότερο αντιοξειδωτικό από τη βιταμίνη Ε και τη γλουταθιόνη. Οι ερευνητές έχουν αναδείξει τα οφέλη του σε ανθρώπους και ζώα αναφορικά με την προστασία από φυτοφάρμακα, γλουταμινικό νάτριο και ζιζανιοκτόνα. Επίσης παρέχει ευεργετικές επιδράσεις  μέσω της κυτταρικής επικοινωνίας και της παρεμβολής του στους μηχανισμούς του ανοσοποιητικού συστήματος και του μεταβολισμού.

Προάγει την υγειά της καρδιάς

Ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το λυκοπένιο μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης καθώς μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μειώνει την κακή χοληστερίνη και συγκεκριμένα η ημερήσιά λήψη 25 ml δύναται να μειώσει την κακή χοληστερίνη μέχρι και 10%. Σε δεκαετή έρευνά φάνηκε ότι δίαιτες πλούσιες σε λυκοπένιο σχετίζονταν 17 – 26 % χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αλλά και με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 31%. Ιδιαίτερα άνθρωποι με υψηλά ποσοστά οξειδωτικού στρες π.χ. ηλικιωμένοι, καπνιστές, διαβητικοί και καρδιοπαθείς εμφάνισαν μεγαλύτερα προστατικά αποτελέσματα.

Προστασία της επιδερμίδας από την ηλιακή ακτινοβολία

Μελέτη δώδεκα εβδομάδων έδειξε ότι 8-16 mg λυκοπενίου ημερησίως, από τρόφιμα ή συμπληρώματα, μείωσε την ερυθρότητα του δέρματος που είχε προέλθει από ηλιακά εγκαύματα κατά 40 – 50%.

Φυσικό Παυσίπονο

Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι έχει νευροπροστατευτική δράση και κατά συνέπεια μειώνει τον πόνο που προέχεται από βλάβες των νεύρων και των ιστών.

Ενδυναμώνει τα οστά

Η αντιοξειδωτική δράση του λυκοπενίου ενδέχεται να προστατεύει τα κύτταρα των οστών επιβραδύνοντας το ρυθμό θανάτου. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση δύο ποτηριών χυμού ντομάτας την ημέρα  περιεκτικότητας 15 mg σε λυκοπένιο, αρκούν για να ενισχύσουν τα εύθραυστα οστά.

Ετικέτες:
λυκοπένιο
καρδιά
αντιοξειδωτικό
SHARE
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΟΜΕΝΟ